Un director de școală trebuie să înceapă schimbarea cu el însuși

Vasile Mih, directorul Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, a murit de COVID-19. În aprilie 2019 a vorbit pe scenă la „DoR Live: Școala9” despre cum își vedea rolul în educație. Publicăm o variantă a discursului lui.

În urmă cu 35 de ani, fiind elev al Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, mă uitam cu admirație la profesorul meu de fizică și visam să fiu ca el, profesor de fizică. Mi-a dat suficient curaj cât să-i urmez la catedră.

Acum, la 100 de ani de la înființarea colegiului, 20 dintre cei 50 de profesori suntem absolvenți ai acestei școli, iar eu sunt directorul lor. O onoare sau presiune? Ce aș putea eu să ofer școlii care m-a format? De ce mai are nevoie liceul cu cei mai buni profesori și elevi din Sighetu Marmației? Liceul în care, anual, 40 dintre cei 1.000 de elevi se califică la fazele naționale ale olimpiadelor școlare?

Totuși, anual, 30% dintre absolvenți iau note sub 7 la Bac. Mulțumitor sau semn că e nevoie de schimbare? Cum îndrept atenția profesorilor de la elevii de top spre cei care au reală nevoie de ajutor, de la stele la bolovanii de la picioarele lor?

Am început cu lucruri mici: accesul elevilor pe scările care înainte aparțineau doar profesorilor, proiecte Erasmus+ pentru elevi, cursuri de perfecționare pentru profesori, scurtarea ședințelor, un grup Alumni, o asociație de prieteni ai școlii, crearea unei reviste online a elevilor…

Am început, dar cum să merg mai departe, cum să progresez? Le-am spus colegilor mei că am nevoie de ajutorul lor pentru că vreau să fim mai buni. Un director trebuie să înceapă schimbarea cu el însuși.

Ți se pare important ce ai citit?

Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră. Om cu om, vom strânge o comunitate care nu doar va fi un garant al sustenabilității, ci și una care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor prin povești despre cum muncim, cum relaționăm cu mediul, cum putem schimba educația, cum putem construi o societate mai echitabilă, cum putem trăi mai echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *