Ela Anton: Mama, drogurile și societatea

O fiică de 25 de ani își intervievează mama despre cât de echipată era pentru discuții cu ea despre sex și droguri în adolescență și cum se vindecă astăzi împreună.

Ela Anton are 25 de ani și a pornit Hazard Podcast pentru că spune că vrea să schimbe lumea și să scoată oamenii din zona de confort prin discuții personale.

Ne-a plăcut atât de mult conversația pe care Ela o poartă cu mama ei în episodul 3 al podcastului, încât am rugat-o să o difuzăm și la mame. Ne fascinează perspectiva mamelor noastre asupra vieții lor de dinainte să fie mame și asupra felului în care ne trăim noi viața astăzi.

Iar conversația inconfortabilă pe care Ela o poartă cu mama ei e un exercițiu valoros de ascultare și intimitate.

În acest episod, Ela povestește cum a auzit-o pe mama spunând primul „dă-l în morții lui”, despre cum a fost perioada din adolescență în care mama refuza să accepte că fiica ei ia droguri sau despre cum a aflat prima oară că și-a început viața sexuală. Mama explică cum ea nu a avut adolescență și a pornit în viață „un căcat cu ochi, mult prea fragil”, fără educație sexuală, nepregătită să crească un copil.

„Dacă tu nu ai experiență sexuală, de viață și de niciun fel, normal că atunci când copilul trece prin lucruri normale prin care trebuie să treacă, pentru tine e ca și când e un cataclism”, explică mama.

„Ți-a fost frică să nu se oglindească experiența ta în experiența mea?”, întreabă Ela și explică că la momentul acela nu înțelegea reacțiile mamei și faptul că veneau din frică și din experiența adolescenței într-o societate în care sexul se făcea pe ascuns, „cu plapuma în cap și lumina stinsă”.

Cele două dezbat și despre faptul că Ela nu vrea să se căsătorească sau să devină mamă și despre așteptările pe care le are societatea de la o femeie. Mama spune că e important „să știi să fii părinte”: „Aș fi vrut să dau înapoi cea mai bună variantă a mea”.

„Dar cine naibii știe să fie părinte?”, se întreabă Ela.

„Dacă eu la ora actuală sunt omul cu care stai de vorbă, sunt pentru că tu m-ai creat. Ai făcut și faci ceea ce ar fi trebuit să fac eu pentru tine”, e una dintre concluziile mamei. „Relația noastră a evoluat după multe suferințe, dureri, traume. Le conștientizez, nu încerc să le uit, încerc să mă iert. Mă vindecă.”

Contribuie și tu la poveștile care vindecă.

Tot ce-am trăit în ultimii doi ani ne-a însemnat pe viață și va lăsa în continuare urme. La DoR vom continua să scriem despre suferințe individuale și colective, cum le înțelegem și le transformăm în surse de putere și încredere, cum reclădim ce nu mai e și cum găsim soluții la lipsurile și ineficiența sistemelor care ne trădează. Cumpără un abonament digital ca să ne susții misiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.