Mihnea-Teodor Popescu

18 ani, activist pentru mediu și drepturile animalelor, Târgu Jiu.

În clasele a VIII-a și a IX-a, Mihnea intra în diferite grupuri de pe internet pe teme ce țineau de drepturile omului, religie sau politică. În acea perioadă, a găsit și primele informații despre ce înseamnă drepturile animalelor și observa că nu erau suficienți oameni care să facă ceva în domeniu, că era o zonă de margine de care oamenii nu erau conștienți. A început să dezbată tema online, pe grupuri dedicate, să contribuie cu articole și traduceri pe site-uri de profil și să-și facă primele conexiuni cu oameni din domeniul activismului.

Apoi, când era în clasa a X-a și se afla la București, a luat parte la un protest împotriva uciderii mieilor de Paște, organizat de „Etică și Viitor”, un ONG care luptă pentru drepturile animalelor. „Atunci a fost momentul în care am spart bariera care mă ținea departe de implicarea în viața reală.” Ține minte că era un soi de flashmob, se reconstituia o scenă a crimei, iar el împărțea pliante sau discuta cu oamenii despre eveniment. În aceeași perioadă, a devenit și voluntar al asociației F.R.E.E (Freedom and Respect for Every Earthling), care se ocupă de promovarea drepturilor animalelor și a unui stil de viață în acord cu acestea, prin diferite campanii de atragere a publicului.

Apoi a participat la Marșul pentru Drepturile Animalelor, în 2018. A ajutat la organizare, a luat o portavoce sau a dirijat oamenii. Simțea că în sfârșit poate să se exteriorizeze și că are cadrul perfect pentru asta. Treptat și-a eficientizat maniera de a face activism prin coordonarea unei campanii de conștientizare în privința folosirii hainelor de blană, prin intermediul asociației F.R.E.E. A gândit singur campania, care s-a numit România#SpuneNuBlănurilor, și a mers cu ea în București, Iași, Craiova și Târgu Jiu.

Printre proiectele în care s-a mai implicat au fost și Campania împotriva extinderii delfinariului din Constanța, împotriva defrișării pădurii Drăgoieni, județul Gorj, și a luat parte la protestele Fridays for Future despre schimbările climatice, unde a devenit și coordonator la nivel local, în Târgu Jiu. „În primă instanță am fost cinci persoane care țineam bannere, în fața Prefecturii. Peste o săptămână am fost 10. Iar acum, pe 27 septembrie, când a avut loc evenimentul în toată țara, ne-am strâns aproape 30.”

Dincolo de activism, tot pe timpul liceului a participat doi ani consecutivi la olimpiada ONU, proiect organizat de filiala Iași a UN Youth, care promovează idei cu spirit inovator, unde a câștigat locul III. A făcut parte și din juriul liceenilor la festivalul de film documentar One World Romania – după care a înființat un club de film One World Romania și la el în școală. Mihnea vrea să continue cu activismul climatic și cel al drepturilor animalelor și să-și ducă preocupările într-o zonă politică: momentan este co-coordonator pe grupul de lucru pentru protecția animalelor în cadrul partidului DEMOS. După ce termină liceul, vrea să se înscrie la Facultatea de Drept din București și să devină avocat.

Contribuie și tu la poveștile care vindecă.

Tot ce-am trăit în ultimii doi ani ne-a însemnat pe viață și va lăsa în continuare urme. La DoR vom continua să scriem despre suferințe individuale și colective, cum le înțelegem și le transformăm în surse de putere și încredere, cum reclădim ce nu mai e și cum găsim soluții la lipsurile și ineficiența sistemelor care ne trădează. Cumpără un abonament digital ca să ne susții misiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.